Quantcast
Channel: teregova Arhive - InfoCS
Viewing all 46 articles
Browse latest View live

Incendiu la Teregova – O casă a ars astăzi din cauza unui coș de fum

$
0
0

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Caransebeș au început ziua cu o alarmă. La teregova, luase foc o casă. Incendiul a fost anunțat in jurul orei 07.39, prin apel 112, iar reclamantul spunea că acoperișul unei case din Teregova era cuprins de flăcări.


La fața locului a intervenit de urgență Detașamentul de Pompieri Caransebeș cu două autospeciale ASAS și 10 subofițeri. La fața locului s-a deplasat și SVSU Teregova.


Incendiul a fost localizat, nu a existat pericol de propagare a acestuia, iar în jurul orei 09.10, focul a fost lichidat. Nu s-au înregistrat victime, a ars acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, cauza incendiului fiind coșul de fum deteriorat, neprotejat termic.

Post-ul Incendiu la Teregova – O casă a ars astăzi din cauza unui coș de fum apare prima dată în InfoCS.


Tradiția merge mai departe – ruscanii și cornerevenii, și-au adus turmele în sat pentru iernat VIDEO

$
0
0

Zilele sunt tot mai scurte și mai reci, soarele este de culoarea gutuii iar paleta toamnei începe să coloreze frunzele și iarba. Este clar! Toate semnele arată că a venit toamna. Doamne ajută! Las” să vină, numai să fie lungă și călduroasă să apuce omul să-și strângă porumbul și curcubetele de pe câmp, merele din pom și să-și aducă turmele acasă.

De la jumatatea lunii septembrie, turmele incep sa coboare de la munte. Dupa „ravasit”, turmele pornesc – unele spre campie, unde vor ierna, altele sunt duse în stânele de la marginea satului. Acest lucru este perfect normal pentru țăranii din Rusca Teregova și Cornereva- poate ultimii păstrători al obiceiului transhumanței curate din Banatul Montan. Ca odinioară, așa cum au pomenit și învățat și ei din moși- strămoși, cobanii de azi cu i-phone și smarthphone la chimir, își aduc turmele spre casă într-o procesiune veche de când satul sau Banatul: caii cu desagi – în frunte, turmele de mioare cu măgari și catâri și câinii, iar la urmă, câte un tractor cu tot calabalâcul: căldarea și vasele pentru închegat, haine și bunde, pături și așternuturi pe care le-au avut pe munte și mai ales, butoaiele cu brânză. Acum, cu toții au plecat spre vale, iar sus pe munte, au rămas stânele părăsite până la primăvară.

Din Munții Banatului – Muntele Semenic, Țarcu și Godeanu bănățean, se cobor spre sat turmele cu oi grase și lânoase, prin întortocheatele văi ale păraielor și râurilor emblematice ale Banatului Montan. Se strecoară turmele încet printre stânci și bolovani începând cu jumătatea lui septembrie. Sunt turmele care coboară din muntele pe care l-au urcat primăvara, până la Sfântul Gheorghe. Este vremea „răvășitului oilor”, sfârșitul de „contract”, pentru ciobani și slugi, care acum se aduna si chefuiesc in cinstea ultimelor zile pe care le petrec cu turmele in acest an.
La intrarea în sat, încă de la Rusca Teregova, turmele sunt așteptate de cetele de muzicanți și șuvoiul amestecat – ciobani, oi, cai, măgari și câini – curge încet pe șosea în sunet de ,,torogoată, acordeon și saxafon” iar gândul tuturor zboară spre ce se va întâmpla când ajung la destinație, la Rusca și Cornereva: carnea fragedă va sfârâi în tigaie sau in proțap, mămăliga va bolborosi in ceaunul ,,de stână” cât o roată de car și sătenii – proprietarii de turme- cei care si-au dat peste vară oile in munte, ce sosesc cu provizii de bere si tuica, de fapt ordinea este inversă, pentru a-i cinsti pe ciobani și păcurari.

Așa cum se vede și în imaginile prinse de prietenul Andrei, ciobanii s-au aprovizionat încă de pe drum cu ,,udătură”: unii cară lăzi cu bere, alții au în mână sticle cu ,,răchie de-a bătrână și groasă, ca oloiul” .
Și fiindcă așa au făcut de când este lumea, adică prima dată s-au întins mesele și s-a chefuit, așa se va face și acum: petrecerea si mai apoi împărțeala. După ce toată lumea s-a ospătat bine, vine si timpul pentru socoteli. Se numără oile, fiecare sătean își ia animalele și brânza cuvenită și calculată la ,,măsuratul oilor” în primăvară – brânza pentru lunile în care mioarele au fost date la stână.

Dar, nu e întotdeauna veselie, se mai întâmplă ca țăranii să aibă pagubă mare. Unii au rămas cu jumătate din oi. Pe unele le mănânca ursul sau lupii, altele sunt trăsnite, ba mai pică în râpă sau se îmbolnăvesc de ,,șchiop” sau la stomac. Dupa ce cantaresc branza cuvenita si isi vad animalele, oamenii au de ales intre a prelungi „contractul” cu ciobanii care vor pleca mai departe cu turmele, la iernat, in campie sau rămân pe lângă sat, așa cum este obiceiul la Rusca și la Cornereva, oamenii își țin oile acasa.

Magarii sunt elemente de baza in acest drum spre sat sau spre munte. Dormitorul, bucataria, garderoba, toate sunt randuite cu mare grija pe magarusi. „Cand ii ingheata mainile unui cioban, el trebuie doar sa traga de o sfoara a unui pachet pe care l-a pus pe un anume magar si sa scoata manusile. Cand ii este foame, trebuie sa stie precis la ce magar sa mearga ca sa ia ceaunul de mamaliga, branza sau pastrama. Cand l-a udat ploaia, stie precis pe ce magar are hainele de schimb.

Sătenii din Rusca si din Cornereva, spun ca branza care se face in zona lor, e cea mai gustoasa. Secretul consta in iarba buna de pe Semenic, Muntele Mic sau Țarcu si racoarea. Cum te indepartezi de zona asta, o sa vezi ca branza e din ce in ce mai iute, spun ciobanii.
În continuare, vă lăsăm să vă delectați cu spectacolul trecerii sutelor de oi prin Rusca Teregova. O parte din mioare vor rămâne în sat, iar altele, cele mai multe, vor merge la stăpânii lor, la Cornereva.

Post-ul Tradiția merge mai departe – ruscanii și cornerevenii, și-au adus turmele în sat pentru iernat VIDEO apare prima dată în InfoCS.

Nicolae Ciurică – Cel mai nou cetățean de onoare al județului – mesaj extrem de dur către politicieni VIDEO

$
0
0

Nicolae Ciurică, ultimul supraviețuitor al luptei anticomuniste din Munții Banatului, a primit astăzi în cadru festiv diploma de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin. Acordarea distincției a fost aprobată cu unanimitate de voturi în cadrul ultimei ședințe a consiliului județean din septembrie. 

Nicoale Ciurică a luptat 4 ani în grupul de partizani anticomuniști din munții Banatului, a fost încercuit de 8 ori, trădat, arestat și a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. A trecut prin unele dintre cele mai grele închisori comuniste: Jilava, Gherla sau Baia Sprie. Pentru toate suferințele, în semn de recunoștință Nicolae Ciurică a primit titlul de cetățean de onoare al județului Caras-Severin

Nicolae Ciurică a avut un mesaj dur și pentru actualii guvernanți. În anul 2016. Președintele României l-a decorat pe Nicolae Ciurică cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler 

foto:caon.ro

Post-ul Nicolae Ciurică – Cel mai nou cetățean de onoare al județului – mesaj extrem de dur către politicieni VIDEO apare prima dată în InfoCS.

Pericol de inundații în comuna Teregova VIDEO

$
0
0

În urma precipitațiilor căzute în weekendul trecut în zona muntoasă din jurul Teregovei, apa a crescut foarte mult pe pârâul cu același nume care traversează comuna și unul dintre cartierele comunei cunoscut sub numele ,,jos la gară”.


Alarma a fost dată în zori de unul dintre săteni care a observat că apa crește de la o oră la alta. Speriați, oamenii au ieșit în drum au cerut ajutorul primăriei. Alții și-au dus animalele și bunurile pe care le au mai de preț în locuri mai sigure.


În zona respectivă sunt mai mult de 50 de imobile iar până în acest moment locul respectiv a mai fost inundat de trei ori. Oamenii s-au ales cu curțile inundate cu grădinile distruse și mai ales cu pagube materiale pe care nu le-au recuperat probabil nici până astăzi.

Post-ul Pericol de inundații în comuna Teregova VIDEO apare prima dată în InfoCS.

Membrii Clubului de sah Dacus din Teregova la turneul internațional de la Băile Felix

$
0
0

Stațiunea Băile Felix a găzduit „Cupa Sasomi” – Turneu open internațional de Șah clasic pentru seniori. Întrecerea s-a desfășurat în 9 runde sistem elvețian. A fost un turneu foarte puternic cu premii de 10.000 de euro, la care au participat 80 de sportivi, din țară și din străinătate.️

Din partea Clubului Dacus au participat: Pîrvulescu Ilie, care a obținut Locul 1 la categoria „Elo Rating 1301-1600” și Tincu Radu Laurențiu care a obținut 5 puncte din 9 posibile suferind două înfrângeri!

,,Aceste reușite dau membrilor clubului speranța pentru următoarele competiții. Tot încrezători suntem și în copiii care deja sunt la cursurile de șah în cadrul Clubului și așteptăm și alți copii dornici să descopere tainele acestui sport al mintii ! Le dorim Felicitări și mult succes în viitor.

Ne bucurăm și îl felicităm pe Grecu Bogdan – Andrei, din Caransebeș, membru al clubului nostru Dacus din Teregova pentru rezultatul deosebit la șah, locul 2 la categoria sub 10 ani (U10) în concursul „Cupa Mărțișorului” din Timișoara ! 18 – 19 Martie. Andrei este și Vice Campion județean în Timiș ! Titlul obținut anul acesta la campionatul județean in 4 – 5 Februarie in Timișoara” a declarat Ovidiu Mihalas Lesei, președintele clubului Dacus din Teregova.

Pentru înscrieri, cei interesați pot obține informații la telefon 0720 275 295 și de pe pagina oficială de facebook a clubului la adresa https://www.facebook.com/dacus.club

Post-ul Membrii Clubului de sah Dacus din Teregova la turneul internațional de la Băile Felix apare prima dată în InfoCS.

Titluri și medalii la nivel național pentru arcașii cărășeni

$
0
0

Arcașii Clublui Dacus din Teregova, Grecu Nicolae din Ciclova Română și Ovidiu Lesei din Teregova, s-au întors acasă cu un titlu de vicecampion național si locul 3 împreună cu două medalii de onoare reprezentând „Arcașul de Argint” – medalii câștigate pentru depășirea a 70% barem procentaj în calificări de la Campionatul național de arc istoric in aer liber.

Întrecerea s-a desfășurat în stațiunea Băile Tușnad în zilele de 9 și 10 septembrie.

La Campionatul de arc istoric În aer liber, locul doi și titlul de vicecampion a fost obținut de Nicolae Grecu, iar locul al treilea, a fost ocupat de Ovidiu Lesei. Locul 1 și titlul de campion a fost obținut de Avram Ciprian de la ,,Arcașii Tării Bârsei”.

Felicitări tuturor ! A fost un concurs reușit cu momente frumoase și emoționante !

Felicitări Federației Române de Arc Istoric și echipei ,,Clubului Arcașii Țării Bârsei” pentru implicare în realizarea competițiilor !

Le dorim mult succes în continuare !

Invităm persoanele care deţin un arc sau doresc să practice sportul de tir cu arcul, să ne contacteze pentru a forma o echipă şi să participăm împreună în competiții la telefon/whatsUp 0720 275 295” a declarat Ovidiu Mihalas Lesei , președintele Clubului Dacus din Teregova.

Mai multe amănunte despre activitatea clubului găsiți pe pagina oficială de facebook la adresa https://www.facebook.com/dacus.club

Post-ul Titluri și medalii la nivel național pentru arcașii cărășeni apare prima dată în InfoCS.

Viewing all 46 articles
Browse latest View live